Tekenen en Schilderen

1. Tekenen / Schilderen

Deze oriëntatiecursus is bestemd voor mensen die het tekenen en schilderen (weer) willen oppakken en ervaring willen opdoen met verschillende teken- en schildermaterialen, zoals potlood, krijt, 
acryl- en aquarelverf. De basisbegrippen van het tekenen worden als uitgangspunt genomen.

12 lessen 
Start: dinsdag 13 september 2022,
Tijd: 13.00 – 15.30 uur
Cursusgeld: €182,00, materiaal niet inbegrepen

Docent: Gosia Bolwijn

2. Schilderen met Acrylverf = VOL

Naast het (leren) schilderen met acrylverf wordt er vooral gewerkt aan een persoonlijke ontwikkeling. Middels opdrachten leer je hoe vorm, kleur en contrast het resultaat beïnvloeden. Daarnaast wordt er in deze cursus aandacht besteed aan materialen die samen met acrylverf gebruikt kunnen worden zoals een pasta, medium of gel. 

Durf te experimenteren en vertrouw op je eigen creativiteit!

12 lessen 
Start: dinsdag 13 september 2022
Tijd: 19.45 – 22.15 uur
Cursusgeld: €182,00, materiaal niet inbegrepen

Docent: Margriet van Tilborg

3. Aquarelleren + = VOL

Voor een goede aquarel is tekenen en observeren van de omgeving een pré. In deze cursus is er dan ook ruime aandacht voor tekenen en wordt er in combinatie met aquarelverf gewerkt met materialen als inkt, krijt en gouache. Kleurgebruik en kunstgeschiedenis vormen een vast onderdeel van de cursus.
De docent werkt met een opdrachtenlijst om kennis, fantasie en plezier te vergroten. Ter aanvulling kun je gebruik maken van foto’s op je mobiel, tablet of print.

12 lessen 
Start: woensdag 14 september 2022
Tijd: 9.30 – 12.00 uur
Cursusgeld: €182,00, materiaal niet inbegrepen

Docent: Ed Hilhorst

4. Schilderen

In deze cursus ga je ontdekken hoe door kleur en vorm ruimtelijkheid
op het platte vlak ontstaat. Door te leren kijken naar de vorm en verhouding van voorwerpen, de plaatsing op het papier, de vlakverdeling en compositie.  
Goed kijken naar licht en donker en de kleuren die daarbij veranderen helpen je bij je ontwikkeling.
Met voorbeelden uit de kunstgeschiedenis laat ik je zien hoe kunstenaars verschillende technieken hebben gebruikt. We bespreken hoe je een onderwerp kunt omzetten  naar eigen verbeelding en fantasie. Tijdens het gezamenlijk bespreken van de opdrachten leer je kritisch te kijken maar gaat het er hierbij vooral om elkaar te inspireren en te stimuleren.ga

12 lessen 
Start: woensdag 14 september 2022
Tijd: 13.30 – 16.00 uur
Cursusgeld: €182,00, materiaal niet inbegrepen

Docent: Francisca Janssen

5. Tekenen

In deze cursus gaan we de mogelijkheden van het tekenen onderzoeken.
We gebruiken diverse materialen als potloden, houtskool, pastel, oliepastel, inkt etc.
Aan de hand van gerichte opdrachten en vaak met hedendaagse of klassieke tekenaars als uitgangspunt gaan we op speelse wijze ontdekken wat tekenen allemaal kan zijn. Tekenen naar waarneming, in de natuur, klein en gedetailleerd, groot en monumentaal, verhalend of abstract. We experimenteren met diverse lijnvoeringen en technieken.

12 lessen 
Start: dinsdag 13 september 2022
Tijd: 9.30 – 12.00 uur
Cursusgeld: €182,00, materiaal niet inbegrepen

Docent: Emma van Drongelen

6. Vrij schilderen

In deze cursus worden vanuit waarneming en verbeelding uiteenlopende onderwerpen verkend. Je leert deze naar eigen hand te zetten en er losser mee om te gaan. Sommige opdrachten vragen om een stapje verder te gaan dan het bekende terrein. Zo ben je op weg naar een meer
persoonlijk schilderij. Ook de nabespreking zorgt voor een ruimer blikveld, waardoor je werk in een groter perspectief komt te staan. 
Er wordt met acryl- en olieverf gewerkt.

12 lessen 
Start: donderdag 15 september 2022
Tijd: 19.45 – 22.15 uur
Cursusgeld: €182,00, materiaal niet inbegrepen

Docent: Gosia Bolwijn

7. Zaterdagatelier Tekenen / Schilderen

Onder individuele begeleiding kun je werken met verschillende materialen; zowel tekenen met houtskool, soft pastel, pen en inkt, als schilderen met aquarel, gouache of acrylverf. Daarnaast komen aspecten zoals het goed kijken naar licht en donker, de verhoudingen van eenvoorwerp en kleurgebruik aan bod.
Je kunt zelf je onderwerp kiezen: bijvoorbeeld abstract, een stilleven, landschap of portret.

12 lessen 
Start: zaterdag 17 september 2022
Tijd: 10.00 – 12.30 uur
Cursusgeld: €182,00

Docent: Maartje Hinse

8. Mixed Media = VOL

In deze cursus is niets te gek en duiken we in een populaire kunstvorm. Fantasie, experiment, techniek en vooral plezier en inspiratie staan centraal. We schilderen, tekenen, maken collages, werken met stencils, en gebruiken diverse druktechnieken als, gelli printing, etsen en linodruk.
In combinatie met diverse materialen en met uitleg over compositie, kleur en vorm bouw je een schat aan kennis op waardoor de lessen steeds leuker worden!

7 lessen
Data: 12 en 26 september, 10 en 24 oktober,
7 en 21 november, 5 december 2022
Tijd: 9:30 – 12:00
Cursusgeld: €106,00 + €17,50 materiaalkosten

Docent: Margriet van Tilborg

9. Art Journal, een Artistiek Schetsboek = VOL

In deze cursus ga je door middel van allerlei creatieve tekenopdrachten je eigen pagina’s maken die je samenvoegt tot een boekje: een Art Journal of Artistiek Schetsboek. Er wordt gewerkt met potlood, houtskool, inkt, tekenstiften, aquarelpotloden en acrylverf en geleerd je hoe je deze materialen met elkaar kan combineren. Ook ga je collages maken van allerlei soorten papier en afbeeldingen en leer je mooie letters schrijven. Voor deze cursus is geen tekenervaring nodig en er zijn voorbeelden ter inspiratie waarmee je op je eigen manier aan de slag kan. De lessen zijn ontspannend en stimuleren je creativiteit waardoor het resultaat altijd verrassend is.

12 lessen 
Start: donderdag 15 september 2022,
Tijd: 19.45 – 22.15 uur
Cursusgeld: €182,00 + €17,50 materiaalkosten

Docent: Renske Hoekstra

20 Aquarelleren Beginners + (meer) gevorderden

Aquarelleren, schilderen met waterverf wordt vaak onderschat maar het is een schildertechniek waarbij je de penseelstreken direct goed op het papier dienen te worden gezet om de verfijnde transparantie te kunnen behouden. Correcties zijn daarna lastig en zichtbaar. Veel oefenen en ervaring leert je het water en pigmenten met je penselen goed te beheersen en het verdunnen van de verf speelt een belangrijke rol bij het mengen van kleuren want het mengt op een eigen manier die niet altijd gelijk is aan wat de kleurenleer doet vermoeden. Kortom, werken met aquarelverf is wel een grote uitdaging!

12 lessen 
Start: woensdag 14 september 2022,
Tijd: 19.30 – 22.00 uur
Cursusgeld: €182,00, materiaal niet inbegrepen 

Docent: Ed Hilhorst

Schuiven naar boven